Maandag 27 november 

Het is gelukt! Het was tot aan het laatst spannend maar het is ook de Servische docenten en leerlingen gelukt om het bezoek aan Nederland rond te krijgen. Ze waren al om 3 uur ‘s nachts vertrokken uit Novi Sad en kwamen halverwege de ochtend aan op Schiphol waar Marjolein ze stond op te wachten om ze naar hun hotel (boot!) te brengen. 

2 van de 3 leerlingen waren nog nooit verder gekomen dan hun eigen woonplaats en Novi Sad en hadden nog nooit gevlogen. Dat was voor hen dus  al een hele ervaring. De metro kende de 3 jongens, Alexandar, Vuk en Stefan ook nog niet. En dan slapen op een boot, op loopafstand van het centrum van Amsterdam! Ze keken hun ogen uit.

De rest van de dag hebben de gasten besteed aan, de koffers uitpakken, de boot en de buurt verkennen en vooral bijslapen om fit te zijn voor de volgende dag: vroeg op om om 8.15 uur op school te zijn, kennis te maken en een vol programma samen met leerlingen van OCZO te volgen.

Dinsdag 28 november

De leerlingen van klas 2B zijn samen met de servische docenten en leerlingen op pad geweest. We zijn om 09:00 vertrokken vanuit school richting Amsterdam Centraal. De planning van vandaag was ergens wat lekkers eten & deelnemen aan een rondvaart door Amsterdam. Eenmaal op centraal aangekomen liepen we met de groep richting een eettent in de buurt van de rondvaartboot. Voordat we begonnen aan de rondvaart hebben de leerlingen genoten van een patatje en een snack. Tijdens de rondvaart konden de leerlingen genieten van het uitzicht en kregen ze informatie over o.a de stad Amsterdam en zijn er door de leerlingen foto´s gemaakt. Het mooie aan deze dag was dat de leerlingen contact met elkaar zochten en met elkaar in gesprek gingen over de verschillen tussen de twee landen.   

Vrijdag 1 december

Spannend tot het eind!

De dagen zijn voorbij gevlogen! Vrijdag was voor de gasten de dag van inpakken, een bezoek aan het centrum van Amsterdam, een bezoek aan het Rembrandtmuseum, nog wat eten in het restaurant van de Openbare Bibliotheek, met nog een laatste keer uitzicht over Amsterdam en dan de terugreis. 

Marjolein was aan het einde van de middag naar de boot gegaan om afscheid te nemen en de gasten uit te zwaaien.  Iedereen was keurig op tijd, de metro’s reden,...... tot ze op het station stonden. Een ongeluk met een trein tussen CS Amsterdam en Hoofddorp en nergens informatie. Dat was wel even spannend maar gelukkig vonden we uiteindelijk iemand die kon vertellen welke trein nog wel naar Schiphol zou gaan.

Natuurlijk waren ze daar niet de enige. Het hele perron stond vol en het was erg spannend of ook ze nog mee konden en of we allemaal nog in de trein pasten.Maar ook dat lukte. Ze waren echt een van de laatsten die nog mee mochten. De deuren konden nog net achter hen dicht en alle mensen stonden als haringen in een ton in de trein. Maar uiteindelijk rolde iedereen veilig en op tijd  op station Schiphol naar buiten, waarna ze na een vlucht en een busrit uiteindelijk ‘s nachts, vol verhalen,  weer thuis kwamen.